woensdag 20 oktober 2010

Pro Vercelli vs. Pro Patria 2-1

Eerder sprak ik al eens over de dierentuin die de Lega Pro Seconda Divisione A is. Afgelopen maandag stonden wederom twee roofdieren tegenover elkaar. De Witte Leeuwen tegen de Kleine Tijgers (i tigrotti), of Pro Vercelli versus Pro Patria, Latijns voor: “Voor het Vaderland.” Het affiche is een echte topper, want Pro Patria staat tweede in de competitie en Pro Vercelli vierde. Pro Patria is nieuw in de divisie nadat het vorig jaar als nummer zestien uit de Lega Pro Prima Divisione degradeerde. Ooit speelde Pro Patria vijftien seizoenen in de Serie A, voor het laatst in het seizoen 1955/1956. Sindsdien kenden de blauw-witten een tumultueuze historie van fusies, overnames en bankroeten. De bekendste oud-speler is de Hongaar László Kubala die in 1949/1950 een seizoen voor Pro Patria uitkwam en daarna tien jaar lang furore zou maken bij F.C. Barcelona. Nu maken spelers als Francesco Ripa, Domenico Cristiano en Gianluca Zanetti deel uit van de selectie. Ripa scoorde dit seizoen al zeven goals in zes wedstrijden.
1335 toeschouwers, goed voor 7895 euro recette, zagen op maandagavond 18 oktober dat Pro Vercelli in de eerste helft op achterstand werd gezet door niemand minder dan… Francesco Ripa. Op aangeven van Pro Patria-aanvaller Vincenzo Sarno, wiens schot even daarvoor nog door doelman Marzio Dan werd gekeerd, faalde afmaker Ripa vrij voor de keeper niet. Dankzij zijn goal in de 34e minuut mocht Pro Vercelli met een 0-1 achterstand rusten.
In de eerste minuut na rust mocht doelman Dan gelijk weer vol aan de bak. Bij het blokken van een crosspass kwam hij ongelukkig terecht, maar Dan verbeet de pijn en vervolgde de wedstrijd. Pro Vercelli zette daarop druk, maar moest oppassen voor de gevaarlijke uitvallen van Pro Patria. Daarop werd Andrea Rosso gewisseld voor Donato Disabato, die gelijk gevaar stichtte in de combinatie met Andrea Marconi. In de zeventiende minuut volgde de beloning voor het goede spel toen Pro Vercelli-captain Matteo Bonomi door centrale verdediger Dario Alberto Polverini werd neergehaald in de zestien. De scheidsrechter wees onverbiddelijk naar de stip en stuurde Polverini van het veld. Ripa kreeg een waarschuwing wegens protest. De penalty werd feilloos door Bonomi zelf benut. Hij schoot onberispelijk raak in de rechterhoek: 1-1. Drie minuten later kantelde de wedstrijd definitief toen Domenico Cristiano van het veld werd gestuurd. Elf Witte Leeuwen tegen negen Kleine Tijgers bleek een ongelijke strijd. Werd een fantastisch schot van Stefano Santoni in de 22e minuut nog gekeerd door Pro Patria-doelman Luca Anania, drie minuten later moest de doelman echter buigen voor een perfect schot van Marconi op aangeven van diezelfde Santoni. Vier minuten in blessuretijd kreeg Anania ten slotte ook nog de rode kaart gepresenteerd voor een overtreding op Bonomi die daarmee de uitgelezen kans op een derde Pro Vercelli-treffer werd ontnomen. Pro Vercelli won de wedstrijd dus met 2-1, waarmee de aansluiting met de top is gerealiseerd. De Witte Leeuwen staan nu op slechts drie punten achterstand van koploper FeralpiSalò.
Trainer Braghin was na de wedstrijd dan ook uitermate tevreden: “In de eerste helft vond ik ons gelijkwaardig aan Pro Patria. We maakten echter teveel fouten en wisten het tempo niet te verhogen. In de tweede helft brachten we veel meer intensiteit. De spelers gaven alles wat ze in zich hadden. Niemand wilde de kans op de overwinning laten lopen en jong en oud droeg daar aan bij. Hoewel Disabato met zijn invalbeurt nieuw leven in de wedstrijd bracht, moeten we niet vergeten dat Rosso hiervoor zeer sterk heeft gespeeld. Bovendien moeten we onze ogen niet sluiten voor de paar grote kansen die Pro Patria kreeg. Het is een heel goede ploeg.”
Aanvaller Simone Ghezzi, in de eerste minuten van de wedstrijd dicht bij de openingstreffer, zei na afloop: “We hebben agressief gespeeld zoals de trainer dat vooraf van ons had gevraagd. We hebben ons daarmee goed herpakt na de uitglijder tegen Tritium. Als we zo doelgericht blijven spelen, kunnen er dit seizoen nog mooie dingen gebeuren.”
De meest emotionele gebeurtenis van de avond vond echter voorafgaande aan de wedstrijd plaats. In aanwezigheid van de burgemeester en voorzitter Massimo Secondo werd een nieuwe VIP-zaal in het Silvio Piola Stadion geopend. Daarbij waren ook aanwezig de ouders van Marco Opezzo, de naamgever van de nieuwe zaal. Marco Opezzo was een jeugdspeler die afgelopen januari op 14-jarige leeftijd was overleden.
Uit de geste van de nieuwe clubleiding om de VIP-zaal juist naar hem te vernoemen spreekt niets minder dan betrokkenheid en nederigheid. En een goed gevoel voor de clubcultuur, daar de club zijn historische rijkdom vooral te danken heeft aan de talentontwikkeling van de plaatselijke voetbaljeugd. Dat besef maakt het zo heerlijk om in het geweld van het moderne voetbal Pro Vercelli-fan te zijn. De doorstart van afgelopen zomer lijkt in alle opzichten geslaagd. En met een overwinning op zak die telt zien we net als Ghezzi de toekomst zonnig tegemoet.